Dobbantó program

A Szakképzési Híd programot a jövőben felváltja a Dobbantó program és a műhelyiskolai képzés amelyek az alacsony képzettségű lakosság munkaerőpiaci integrációját segíti. Lehetővé teszi az általános iskolát el nem végzőknek az alapfokú végzettség és egy részszakma megszerzését

A Dobbantó program az általános iskolát el nem végzőknek biztosítja az alapkompetencia fejlesztést, ahonnan a műhelyiskolába lehet továbblépni és alapfokú végzettséget szerezni. A Dobbantó programban az vehet részt, aki tizenhatodik életévét betöltötte és alapfokú végzettséggel nem rendelkezik. Tehát a Dobbantó program keretében a szakképző iskola előkészítő évfolyamán alapkompetencia-fejlesztés folyik majd, amelynek célja, hogy az alapfokú végzettséggel nem rendelkező, 16. életévüket már betöltött fiatalokat felkészítse a szakmatanulásra. A programban mentor tanár közreműködésével minden tanuló egyéni, a saját képességeinek és terveinek megfelelő fejlesztést kap.

Ezt követően a tanuló tovább léphet a műhelyiskolai képzésbe, ahol 6-24 hónap alatt részszakmát szerezhet. A műhelyiskolában tanulmányokat az folytathat, aki alapfokú végzettséggel nem rendelkezik, de a szakképző iskola dobbantó programját elvégezte, vagy alapfokú végzettséggel rendelkezik és a tizenhatodik életévét betöltötte. A műhelyiskolában kizárólag részszakma megszerzésére irányuló felkészítés folyik, amelyet tanműhelyben vagy munkahelyi körülmények között, nappali rendszerben, egy-öt fős csoportokban lehet elvégezni. A szakmai ismeretek elsajátítása után államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsító bizonyítvány szerezhet, ami legalább egy munkakör betöltésére képesít.

A programban részt vevő tanulók havonta a mindenkori minimálbér öt százalékának megfelelő összegű ösztöndíjban részesülnek majd.

https://ikk.hu/hirek/uj-lehetosegek-a-felzarkozasban

https://ikk.hu/hirek/szeptembertol-indul-a-dobbanto-program-a-szakkepzesben

 

Az alábbi linken megtalálható azon szakképző intézmények listája, melyek a 2020/2021-es tanévben Dobbantó program indítását tervezik.

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/dobbanto_intezmenylistapdf-1592487002381.pdf

A CSZC Nagykátai Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a 2020/2021-es tanévben nem indít Dobbantó programot, csak a 2021/2022-es tanévben, így 2021. június végétől lehet majd jelezni az iskola felé, hogy ki az ,aki részt kíván venni ezen programban.

Copyright © 2024 www.csaladgondozo.hu Minden jog fenntartva