Lelkisegély telefonszolgálatok

AZONNALI SEGÍTSÉG

A megfelelő segítség elérése kulcsfontosságú, amikor veszélyben, nehéz helyzetben vagyunk. A megfelelő információ ismeretében tudsz helyes döntést hozni, illetve megtenni a következő lépést. Ezen az oldalon segítséget szeretnénk nyújtani Neked, hogy tudd, kihez fordulhatsz.

Fontos, hogy ne maradj egyedül, kérj segítséget!

1. Ha kapcsolati erőszak áldozata vagy:

Ha azonnali segítségre van szükséged (menekülnöd kell, vagy be szeretnéd jelenteni a bántalmazást), az alábbi szervezetekhez fordulhatsz telefonon:

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): +36-80-20-5520
Kék Vonal Lelkisegélyvonalat (Gyermekkrízis Alapítvány): 116-000
Rendőrség: 107
Telefontanú (bűncselekmények bejelentése): +36-80-555-111
Eszter Ambulancia (segítség szexuális erőszak áldozatainak): +36-1-466-9872

2. Ha gyereke(i)d bántalmazás áldozatai:

Gyermekbántalmazás esetén segítséget kérhetsz a gyermekjóléti szolgálatoktól is, amelyek minden településen megtalálhatók. Az önkormányzat pontos címet és telefonszámot tud adni. 
Telefonon is azonnali segítséget tudsz kérni: hívd az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a +36-80-20-5520-as telefonszámon vagy a Kék Vonal Lelkisegélyvonalat (Gyermekkrízis Alapítvány) a 116-000-ás számon (az egész országból ingyenes hívható)!

Ha gyermeke(i)ddel kell elmenekülnöd otthonról, vannak olyan intézmények (Krízisközpont, Családok Átmeneti Otthona), ahol fogadni tudnak velük együtt. Ennek igénybevételéhez szintén az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot hívd a +36-80-20-5520-as telefonszámon!

3. Ha gyerekként bántalmazás áldozata vagy:

Annak az oktatási intézménynek, ahol tanulsz, feladata az is, hogy segítsen neked, ha valamilyen magánéleti problémával állsz szemben. Érdemes végiggondolnod, van-e olyan pedagógus, akiben meg tudsz bízni, és akinek őszintén  el mered mondani a nehézségeidet. Vannak olyan iskolák, ahol elérhető szociális munkás, iskolapszichológus, ifjúságvédelmi felelős, akiket azért alkalmaznak, hogy különböző helyzetekben segítsék a tanulókat. Bármelyik felnőtt szakembertől kérheted, hogy kezelje bizalmasan a problémádat. Amennyiben iskolán kívül szeretnél szakembert keresni, fordulhatsz a településeden működő családsegítő központ vagy gyermekjóléti szolgálat munkatársaihoz.

Ha senkihez nem tudsz fordulni problémáddal, keresd telefonon a Kék Vonal Lelkisegélyvonalat (Gyermekkrízis Alapítvány) az egész országból ingyenesen hívható 116-111-es számon vagy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a 06-80-20-5520-as telefonszámon!

4. Ha segíteni szeretnél valakinek, aki bántalmazás áldozata:

Ne légy közönyös, ha családodban, szomszédságodban arra utaló jelet észlelsz, hogy valakit bántalmaznak. Az időben érkező segítség akár sorsfordító is lehet! 

Az alábbi telefonszámokon tudsz segítséget kérni, bejelentést tenni:

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): +36-80-20-5520
Kék Vonal Lelkisegélyvonalat (Gyermekkrízis Alapítvány): 116-000
Rendőrség: 107
Telefontanú (bűncselekmények bejelentése): +36-80-555-111
Eszter Ambulancia (segítség szexuális erőszak áldozatainak): +36-1-466-9872

Forrás: https://www.segelyszervezet.hu/hu/azonnalisegitseg

A Hazakísérő Telefonról

Ha éjszakai sétád közben bizonytalanul érzed magad vagy félsz, akkor a 06 80 442 422-es zöld számon vagy a 06 30 899 3465-ös normál tarifás számon hívhatod a Hazakísérő Telefont.

Hétfő-szombat 22-től hajnali 2-ig, vasárnap 22-től hajnali 1-ig várjuk a hívásokat.

Mielőtt beszélgetésbe kezdenél az operátorral ő elkéri a telefonszámodat, a tartózkodási helyedet és az úti célodat. Ezeket az adatokat nem kell megadnod, de vészhelyzet esetén szükséges, hogy megadjuk a segítségedre sietőknek.

Ezt követően figyelmeztetünk, hogy légy figyelmes, ne feledkezz bele a beszélgetésbe és figyeld az utcaneveket és a házszámokat.

Beszélgetés közben a hívásfogadó az internetes térképen megkeresi az indulási és érkezési pontodat, majd beszélgetés közben kb. 2-5 percenként megkérdezi, hogy hol jársz és ellenőrzi a térképen.

Szükség esetén segítséget küld.

Ha valaki azt tapasztalja, hogy követik, de nem biztos a dolgában vagy csak néhány pár száz méter miatt nem szeretné hívni a 112-t és inkább minket hív, kérem kérdezés nélkül a teljes nevével, kijelzett telefonszámmal és a tartózkodási hely megadásával kezdjen. Kérem senki se magyarázkodjon és szabadkozzon, bár jó hallani, hogy sok az udvarias ember, azonnal térjen a lényegre.

Kérlek vedd figyelembe, hogy a Hazakísérő Telefon nem tudja megakadályozni az elkövetőt az elhatározásában, ezért felelősséget sem tudunk vállalni a támadó cselekedeteiért. Sajnos nem minden bűnöző riad vissza attól, hogy kiszemelt áldozata telefonál, minél gátlástalanabb és minél tapasztaltabb,annál valószínűbb, hogy nem érdekli, hogy beszélsz valakivel. Amit mi tudunk tenni, az az, hogy ilyen helyzetben tudjuk, hogy hova kell mennie a rendőrségnek, hogy segítsen.

Zaklató, telefonon keresztül szexuális kapcsolatot teremteni kívánó személyeket nem áll módunkba hazakísérni, ilyenkor megszakítjuk a beszélgetést.

Nem mindig tudunk azonnal megválaszolni egy-egy hívást, ezért előre is bocsánatot kérek.

A Hazakísérő Telefon 2017. november 15-én azzal a szándékkal indult, hogy azoknak nyújtson egy telefonos beszélgetés útján támogatást, biztonságérzetet és magabiztosságot, akik kénytelenek éjszaka vagy kora hajnalban egyedül gyalogosan útra kelni.

Sokan alkalmazzák ezt a telefonálós hazakísérést családon, baráti körön belül, de előfordul, hogy nem szeretnénk felébreszteni szeretteinket vagy nincsenek telefonközelben. A telefonáló egy remélhetőleg kellemes beszélgetés mellet úgy tudja elérni a célját, hogy közben ne érezze magát teljesen elhagyatottnak és tudja, hogy ha védelemre lenne szüksége és ő már nem képes ezt maga megtenni, akkor mi megtesszük a szükséges lépést és értesítjük a 112 segélyhívó számon keresztül a hatóságokat.

Célunk még, hogy a társadalom tagjai felkészülve, jól megtervezett hazautazással induljanak neki éjszakai útjuknak, főleg, ha ismeretlen helyre mennek szórakozni. Tudják, hogy hogyan és kivel mennek haza, ismerjék az éjszakai menetrendet és idegenekkel szemeben mindig gyanakvóak legyenek.

http://hazakiserotelefon.hu/index.

Ifjúsági Lelki Segélyszolgálat

Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Ifjúsági Lelki Elsősegély Szolgálata ingyenesen hívható minden hétköznap 17.00-21.00 között a 317-00 számon. 

Facebook elérhetőségük: https://www.facebook.com/lelkielsosegely

Copyright © 2024 www.csaladgondozo.hu Minden jog fenntartva